Intruder Owners Club Holland

voor Alle Intruder Vragen & Antwoorden - http://www.ioch.com
Het is nu do 05 dec, 2019 22:04

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 14 okt, 2019 13:19 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
Gezien de berichten op Facebook die nogal snel zijn wil ik het hier nog eens bij elkaar zetten.
In het buitenland heeft men al langer ervaring met E10
Dat euro 95 met 5 % ethanol (oude versie) al een paar % minder energie leverde als euro 98 (vaak geen ethanol) was al duidelijk.
Nu is het verschil euro 95 met !0 % ethanol veel groter geworden met euro 98 de vergelijking is dan ook tussen de E10 en euro 98.
Het is ook dat de meeste klachten en ervaringen komen uit de Oldtimer hoek en de buitenboordmotoren incidentele gebruikers.
Enige overeenkomst met de motor is duidelijk, vaak onregelmatig gebruik en langdurige stilstand o.a.winter.
Als vuistregel motoren voor 2000 en die met carburateur beter geen E10 tanken ook anderen die vaak stilstaan (voor de winter aftanken met euro 98)

Publicaties van ANWB en FEHAG

Wat zijn E5 en E10?
E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen en kan daardoor motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen aantasten. E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s echter geen problemen.
Voor ongeveer tien procent van de auto's op benzine geldt dat ze niet geschikt zijn voor de brandstof E10. Voor deze auto’s en ook motoren die niet geschikt zijn voor E10, adviseert de ANWB normale Euro 95 E5 te tanken. Als die niet aan de pomp te krijgen is zal SuperPlus 98 of een premium brandstof gekozen moeten worden. Let daarbij op het octaangetal. De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal van de benzine en wordt altijd vermeld, ook bij E10 en E5.

Waarom E5 en E10?
Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof voor een deel uit zogenaamde ‘hernieuwbare’ energie bestaat. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige voorraad fossiele brandstoffen. Verder is bio-ethanol een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met bio-ethanol kan de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.
https://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10

Benzine E10 en het brandstofsysteem van klassieke voertuigen
Benzine E10 bevat 10 volume % ethanol en vervangt in de toekomst de benzine. Loodvrij 95 met maximaal 5% ethanol, die nu is gespecificeerd in normblad EN 228. De introductiedatum verschilt per land. Mogelijke problemen, die kunnen optreden met de brandstof E10, liggen op het gebied van:
Opslag in voertuigtank en reserve brandstof reservoir
Toegepaste materialen in het systeem
Interne vervuiling van het systeem na overschakelen op E10
Interne vervuiling van het systeem in tweede termijn
Toegepaste materialen in het systeem
Het brandstofsysteem is opgebouwd uit veel materialen. Niet alle materialen zijn E10 bestendig.
Rubber wordt toegepast voor slangen, afdichtingen, diafragma in de brandstofpomp, membraan in acceleratiepomp van de carburateur:
Niet bestendig: Natuurrubber NR, butylrubber IIR.
Bestendig: Nitrile rubber NBR, Viton.
Remedie: waar mogelijk NBR en Viton toepassen.
Aluminium: een coating is wenselijk
Zink: gevoelig voor corrosie. Denk aan onder gemonteerde vlotterkamer
Kurk van vlotters van oude carburateurs is niet bestendig
Vlotter van benzinemeter niet altijd bestendig
Interne vervuiling van het systeem na overschakelen op E10
Bij veelvuldig gebruik van E10 zal onder invloed van de ethanol bestaande aanslag in tank en leidingen losraken en zich ophopen in filter en/of carburateur. De locatie van het brandstoffilter is per type voertuig verschillend: in de tank, onder de vloer of in de motorruimte.
Advies1: Filter regelmatiger controleren eventueel reinigen.
Advies 2: Doorzichtig leiding-filter toepassen.
Advies 3: Zo nodig het bezinksel op de bodem van de tank verwijderen.
Interne vervuiling in tweede termijn
Door oxidatie van alcohol in de tank ontstaat een bruine kleverige substantie, die tot verstopping van het brandstofsysteem kan leiden. Over dit probleem is nog weinig concreets in de literatuur gevonden.
Slotopmerkingen:
Overschakelen op tanken van benzine E10 zo lang mogelijk uitstellen.
Voor langdurige opslag van het voertuig en bij gebruik van het voertuig is nu het advies om alcoholvrije benzine te gebruiken. Op dit moment zijn dat Shell V-power , BP Ultimate en de meeste Super Plus 98 benzines (zoals van Q8, Gulf en Texaco).

https://fehac.nl/benzine-e10-en-het-bra ... oertuigen/

Om even een vergelijking te maken wat het kosten verschil is tussen het gebruik van E 10 (95) en Super plus(98)
Mijn VS 800 gebruikt normaal gemakkelijk 1liter op 20 km,
bij 5000 km betekend dat, 250 liter x 1,76 (super 98) = 440 euro
Bij gebruik van E 10 waarbij het verbruik stijgt tussen 3 en 7 % onderzoek FEHAG (oldtimers)
mijn VS 800 dan, 1liter op 18,5 km verbruiken bij 5000 km = 270 liter x 1,61(E10) = 434 euro
Bij het gebruik van toevoeging op 250 liter komt daar 13 euro bij, 434+13= 447 euro
Dat het verbruikt stijgt en vermogen daalt heb ik (ook) zelf uitgetest met mijn 50 cc het klopt .
Ook is uitgetest (VW auto FEHAG) de invloed van E 10 het bleek dat gemiddeld na 20.000 km de problemen kwamen.

_________________

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: ma 14 okt, 2019 13:29 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
E10-BENZINE MINDER EFFICIËNT DAN EURO95
11 feb 2014, 14:33 • Autonieuws • Door De Redactie
• Uit onderzoek van het Britse autoblad What Car? blijkt dat E10-benzine voor een hoger verbruik zorgt dan Euro95. Testauto’s lieten een gemiddeld 8,4 procent hoger benzineverbruik noteren als ze E10 gebruikten. E10 is benzine waaraan 10 procent ethanol is toegevoegd.
• Praktijktest met vier auto’s
• E10-benzine gemiddeld 8,4 procent minder efficiënt
• Hogere CO2-uitstoot in vergelijking met Euro95
What Car? gebruikte vier auto’s om het brandstofverbruik op de openbare weg te testen. Ze tankten de auto’s met zowel E10 als Euro95 om de verschillen te bekijken. Hieruit bleek dat het verbruik met de E10-benzine gemiddeld 8,4 procent hoger lag. Auto’s die rijden op E10 stoten minder C02 per verbruikte liter uit, maar omdat het brandstofverbruik hoger is, wordt toch meer C02 per kilometer geproduceerd. Een van de met E10 volgetankte testauto’s stootte zelfs 11 gram CO2/km meer uit dan toen deze met Euro95 werd getest. Een mogelijke verklaring voor het hogere verbruik is het feit dat ethanol circa 30 procent minder energie bevat dan Euro95-benzine. Voor hetzelfde resultaat moet het gaspedaal dus dieper worden ingetrapt. In 2020 moeten volgens EU-wetgeving alle oliemaatschappijen brandstof met 10 procent bio-ethanol op de markt brengen. Vandaar de introductie van E10-brandstof. In Nederland is de uitrol van E10 in 2011 langzaam begonnen. Ongeveer 90 procent van de benzineauto’s is geschikt voor die brandstof.
Ook voordelen
Toch heeft E10-benzine wel enkele voordelen. De productie van de brandstof is bijvoorbeeld CO2-vriendelijker. Het doel van biobrandstoffen is niet noodzakelijkerwijs om de uitgestoten CO2 te verminderen, maar het feit dat CO2 wordt opgenomen bij het laten groeien van de gewassen betekent dat de netto impact op de atmosfeer wordt verminderd versus het winnen van olie uit de grond.

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: ma 14 okt, 2019 13:35 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
Liefhebbers van klassiekers en auto's met performance-motoren hebben pech. De door hen zo geliefde brandstof met 102 octaan verdwijnt bijna overal in Nederland.
Benzine met een hoger octaangetal leidt tot een efficiëntere verbranding en meer vermogen, vooral bij performance-motoren. Ook bevat deze brandstof geen ethanol. Het is daardoor geliefd bij eigenaren van snelle auto's en van een klassieke auto of motorfiets. Oudere motoren kunnen namelijk slecht tegen ethanol.
Tot voor kort was deze brandstof met een hoog octaangetal op een groot aantal plekken leverbaar. Het ging hierbij om ‘Competition102', maar dat verdwijnt door de verplichte levering van E10 biobrandstof. Aanbieders als Esso, Texaco en Firezone hebben al aangegeven dat het vanaf volgende week is afgelopen met de levering van deze ‘performance brandstof’.

Op de meeste plekken wordt benzine met een octaangetal van 102 vanaf 1 oktober vervangen door de dan wettelijk verplichte E10 brandstoffen. Het gaat hierbij om benzine met minimaal 7,5 procent en maximaal 10 procent ethanol. Dit besluit werd op 14 juni van dit jaar genomen door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanwege de beperkte opslagruimte onder de grond, wordt de brandstof met 102 octaan hiervan op bijna alle plekken het slachtoffer.

Naast dat dit vervelend nieuws is voor bezitters van performance-auto’s, zijn ook eigenaren van oldtimers gedupeerden. Het voordeel van Competition102 is namelijk het ontbreken van ethanol. Veel klassiekers kunnen niet tegen brandstof met ethanol. Alleen de keten van TanQyou blijft benzine met 102 octaan leveren, maar niet onder de merknaam Competition102. In de ons omringende landen is brandstof met een octaangetal van 102 ook nog volop leverbaar.

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: ma 14 okt, 2019 13:54 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
Als je zin hebt nog wat leesvoer.

https://www.frost-auto.nl/onderwerpen/i ... -brandstof

https://www.nporadio1.nl/consument/1894 ... o-geschikt

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media ... puts%2Fxml

https://www.e10check.nl/motorscooter/suzuki/

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: di 15 okt, 2019 20:17 
Offline
Provinciehoofd Gl
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 apr, 2013 12:57
Berichten: 1252
Woonplaats: Apeldoorn
Nou Bettus, als we het nu nog niet weten...
Dank voor de info... icon_biker.gif

_________________
Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf éėn!


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: di 15 okt, 2019 23:03 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
Ach er komt altijd wel weer iemand met deze benzine vraag.

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
BerichtGeplaatst: di 26 nov, 2019 15:44 
Offline
IOCH lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 11 jun, 2014 00:48
Berichten: 170
Woonplaats: Arnhem
Leuk om te lezen
https://www.aansorgh.com/2019/08/29/e10 ... 4#more-747

_________________
Het maakt niet uit hoe groot of klein je motor is, belangrijkste is dat je je happy voelt.


Omhoog
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling